Ikoniska reklamkampanjer med profilprodukter
av Jenny
Dyk in i en värld där reklamprodukter blir mer än bara giveaways; de blir ikoniska symboler för varumärken. Genom smart design och strategisk distribution har företag som IKEA och Scania lyckats omvandla enkla profilprodukter till kraftfulla verktyg för varumärkesbyggande. IKEAs omgestaltning av den blå FRAKTA-kassen till ett modefenomen och Scanias eleganta arbetskläder visar hur dessa produkter kan skapa djupa livslång lojalitet hos kunderna. Dessa kundcase illustrerar den outnyttjade potentialen i profilprodukter som stärker företagets image.
JetBlue: Gråtande bebisar-kampanjen
JetBlue tog itu med den vanliga irritationen av gråtande barn på flyg genom sin “FlyBabies” kampanj. På utvalda flygningar uppmuntrade de passagerarna att applådera varje gång ett barn började gråta – istället för att visa irritation. För varje gråtfall erbjöd JetBlue en 25% rabatt på nästa flygning för alla ombord, potentiellt resulterande i en gratis flygning om fyra barn grät. Kampanjen kompletterades med anpassade gåvor till resenärerna, inklusive öronproppar och en specialutgåva av barnböcker som uppmuntrade till förståelse och empati bland passagerarna. Denna kampanj visade JetBlues engagemang för att göra flygupplevelsen mer angenäm för alla, samtidigt som den adresserade ett vanligt reserelaterat besvär på ett positivt sätt.
IKEA Frakta vs Balenciaga
När Balenciaga 2017 lanserade en lyxväska som påfallande liknade IKEAs ikoniska 99-cent FRAKTA-kasse, svarade IKEA med en genial reklamkupp som snabbt blev viral. IKEA valde att se situationen med humor och skapade en smart reklamkampanj som underströk värdet av den äkta FRAKTA-kassen. Kampanjen, som spelade på likheten mellan produkterna, innefattade en serie instruktioner publicerade i sociala medier och på posters, som lärde kunderna hur man kunde identifiera en äkta FRAKTA-kasse – med tips som ”skaka den, om den rasslar är den äkta” och ”kasta in den i smutsen, ju smutsigare den blir, desto bättre blir den”.
Genom denna respons omvandlade IKEA potentiellt negativ uppmärksamhet till en positiv och humoristisk marknadsföringsstrategi, vilket inte bara framhävde FRAKTA-kassens design och användbarhet utan också stärkte varumärkets image som både innovativt och jordnära. Dessutom lyfte de fram FRAKTA-kassen som en prisvärd och mångsidig profilprodukt, vilket ledde till ökad uppmärksamhet och uppskattning från konsumenterna. IKEAs svar blev en ikonisk del av varumärkets historia, som demonstrerade företagets förmåga att använda sig av reklamprodukter på ett kreativt och engagerande sätt.
Scania: Truck Gear Kollektion
Scania, den svenska tillverkaren av tunga fordon, har lanserat “Scania Truck Gear” kollektion, en serie av kläder och accessoarer med tryck, designade för professionella förare. Dessa produkter har använts i marknadsföringskampanjer för att stärka varumärkeslojaliteten bland Scanias kunder. Vid vissa evenemang har Scania delat ut gratis prov från kollektionen som reklamprodukter, inklusive jackor, kepsar och andra arbetskläder.
Spotify: Personliga spellistor och merchandise
Spotify har tagit personalisering till en ny nivå genom sina “Wrapped”-kampanjer, där användare får en årsöversikt med statistik och spellistor baserat på deras lyssningsvanor. Utöver digital personalisering, har Spotify även erbjudit fysiska reklamprodukter som t-shirts och affischer, vilka kan anpassas med användarens egen Wrapped-data. Genom att kombinera det digitala med det fysiska, har Spotify lyckats skapa en djupare och mer personlig relation med sina användare.
Dreamforce
Salesforce’s årliga konferens Dreamforce är ytterligare ett evenemang där goodie bags är en stor del av upplevelsen. Dessa väskor kan inkludera Salesforce-branded merchandise såsom anteckningsböcker, vattenflaskor, ryggsäckar och kläder, tillsammans med produkter från sponsorer och partners. Genom att tillhandahålla användbara produkter som deltagarna kan använda i sin vardag, förbättrar Salesforce sitt varumärkesengagemang och synlighet.
Google: Google Maps Local Guides Sockor
Google belönade aktiva bidragsgivare i sitt Local Guides-program med olika former av swag, däribland exklusiva Google Maps-sockor. Dessa unika och begränsade upplagor av strumpor sändes ut till Local Guides som bidragit med ett visst antal recensioner, foton och råd, som ett sätt att uppskatta deras bidrag till Google Maps communityt. Genom att erbjuda en fysisk produkt som tack, kunde Google inte bara uppmuntra fortsatt engagemang utan också skapa en känsla av tillhörighet och stolthet bland sina mest aktiva användare.
För att öka medvetenheten kring hotade djurarter, skapade National Geographic en “Free Pet Shop” kampanj i butiker, där de erbjöd gratis plyschversioner av hotade djur. Varje “djur” kom med information om dess status och vad folk kunde göra för att hjälpa. Genom att ge bort dessa plyschdjur, kunde National Geographic effektivt engagera en yngre publik och deras familjer i sin sak.
MailChimp: “FailChips”
MailChimp, ett företag känt för sina e-postmarknadsföringstjänster, lanserade en oväntad och innovativ kampanj som innefattade skapandet av “FailChips” – snacks i form av en påse med krossade potatischips. Denna ovanliga produkt delades ut på konferenser och evenemang som ett sätt att engagera publiken på ett minnesvärt sätt. Kampanjen syftade till att diskutera misslyckandets roll i kreativa och entreprenöriella processer, vilket är relevant för MailChimps kundbas av småföretagare och marknadsförare. Genom att använda en udda produkt som metafor för misslyckande och lärande, lyckades MailChimp skapa buzz och engagemang kring sitt varumärke.
Volvo: “Made by Sweden” Merchandise
Volvo har använt sig av diverse reklamprodukter för att stärka sitt varumärke som djupt rotat i svensk kultur och värderingar. I deras “Made by Sweden” kampanj använde de bland annat specialdesignade goodie bags vid event och bilutställningar. Dessa innehöll ofta produkter som reflekterade det svenska arvet, från små svenska flaggor till ekologiska snacks och miljövänliga bilvårdsprodukter, vilket ytterligare förstärkte Volvos bild som ett miljömedvetet och kvalitetsinriktat företag.
Volvo har till och med en egen shop för sin merchandise.